Herwald Spuijbroek
Herwald is sinds 2011 bij Gain in dienst. Met de opleidingen Technische Informatica en Werktuigbouwkunde heeft hij zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van verbeteren van bestaande installaties. Daarnaast heeft hij veel kennis van en ervaring met modulair opzetten van PLC- en SCADA-applicaties.

Over naar Industry 4.0!

Op woensdag 26 november heb ik een beurs bezoek aan de SPS IPC drive in Nürnberg gebracht.
Het centrale thema van de beurs leek wel industry 4.0. Veel van de deelnemers hebben aan de beurs dit als centraal thema gekoppeld. Hieruit worden nieuwe technieken ontwikkeld. B&R komt met snelle IO met een response tijd van 1 µs die direct vanuit automation studio geprogrammeerd kan worden. De technieken die de organisatie PLC open voorstaat zijn veelvuldig terug te vinden bij de grote leveranciers.

De Leveranciers

Alle grote software leveranciers zoals B&R, Siemens, Beckhoff, etc. hebben hun systemen open gesteld voor OPC UA. Siemens komt met SIMIT een software framework waarbij het gehele proces gesimuleerd kan worden zonder software aanpassingen in de control laag. Dit framework biedt de mogelijkheid om de gehele proces installatie te testen voordat het proces in bedrijf gesteld wordt. Beckhoff komt met een nieuw type drive waardoor het ethercat Industry 4.0 blognetwerk eenvoudiger wordt. Voor elke group servo drive is slechts een ethercat aansluiting nodig. Ethercat is bij de meeste fabrikanten een standaard geworden, behalve bij Siemens die vertelde ons dat er voorlopig geen ethercat interface komt.

Kortom het was een leuke beurs die liet zien dat er de komende jaren voor ons voldoende werk en uitdaging is om de fabrieken weer opnieuw te automatiseren.