Hans Wouters
Hans is sinds 2011 werkzaam bij Gain. Met 20 jaar ervaring in zijn vak, ligt zijn specialisme in het MES/MOMS-domein, waar de interactie tussen de IT en OT wereld vele uitdagingen met zich meebrengt.

MES in de pharmaceutische industrie

Na anderhalf jaar in de olie- en gaswereld te hebben gewerkt, ben ik vrij plotseling in de pharma branche beland. Je merkt hier direct dat je te maken krijgt met allerlei regelgeving, zoals bijvoorbeeld de GMP (kwaliteitsborgingssysteem). Binnen het (Amerikaans) bedrijf waar ik momenteel werkzaam ben, worden medicijnen verpakt en gedistribueerd naar meer dan 50 landen.

In het kader van nieuwe wetgeving is er binnen het bedrijf een serialisatie programma gestart, voor de verschillende verpakkingslijnen binnen het bedrijf.  Serialisatie is het toekennen van een uniek serienummer per uitgifte-eenheid (SKU, ofwel Stock Keeping Unit). Dit moet het mogelijk maken om bij uitgifte naar de patiënt het product te kunnen controleren op authenticiteit. Dit unieke nummer moet uiteindelijk door de gehele keten (van producent tot patiënt) kunnen worden getraceerd via een centraal gereguleerde database. De uitdagingen waar ik binnen dit project mee te maken krijg zijn legio: een (voor mij) nieuwe branche, met nieuwe terminologie, maar ook typische pakketten waar in deze branche mee wordt gewerkt (zoals PAS|X). Wel mooi meegenomen dat mijn reistijd t.o.v. mijn voorgaande project meer dan gehalveerd is!