Herwald Spuijbroek
Herwald is sinds 2011 bij Gain in dienst. Met de opleidingen Technische Informatica en Werktuigbouwkunde heeft hij zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van verbeteren van bestaande installaties. Daarnaast heeft hij veel kennis van en ervaring met modulair opzetten van PLC- en SCADA-applicaties.

De GAIN-standaard: een goede basis!

Op dit moment werk ik aan een project waar er een tool ontwikkeld moet worden voor een groot bedrijf in Veldhoven. Het doel van deze tool is om bij plaatsen waar heftrucks de machine niet kunnen bereiken, toch de producten uit de machine te halen. Het project heeft eigenlijk twee doelstellingen. De eerste doelstelling is natuurlijk om de software te ontwikkelen om de tool zijn werk te laten doen. Het tweede doel is om een standaard te creëren, zodat bij een volgende aanvraag van software deze nieuw ontwikkelde standaard klaar is voor gebruik.

Als basis van de standaard is gebruik gemaakt van onze ‘GAIN-standaard’. Door de klant is gekozen voor de OMRON PLC NJ5 met een safety PLC NX3300. De software in de Omron PLC is ontwikkeld in Sysmac Studio. Door Sysmac Studio is het mogelijk om zowel de PLC, Servo, Safety PLC en HMI met een pakket te programmeren. De programmeermethode is ST (Structure Tekst). Door gebruik van ST worden de softwareblokken vanuit de standaard eenvoudig omgezet naar de Omron PLC.

De standaard heeft voor ons nu als voordeel dat software sneller ontwikkeld kan worden. Het testen van de machine op locatie moet in een zeer korte tijd uitgevoerd worden (zoals eigenlijk alle projecten 🙂 ). Voor het testen hebben we een testmachine tot onze beschikking voordat we naar de eindklant gaan. Door gebruik van deze testmachine kunnen we de software volledig testen. Kortom, weer een leuke klus waar we naast het programmeren ook de Software Engineers van de klant opleiden tot het opzetten van standaardisatie.