Hans Wouters
Hans is sinds 2011 werkzaam bij Gain. Met 20 jaar ervaring in zijn vak, ligt zijn specialisme in het MES/MOMS-domein, waar de interactie tussen de IT en OT wereld vele uitdagingen met zich meebrengt.

De kunst van communiceren

De vorige keer heb ik het gehad over samenwerken en de interactie met andere afdelingen binnen het farmaceutisch bedrijf waar ik momenteel werkzaam ben. ‘Toevallig’ zijn we vanuit Gain net een training “Klantgericht Communiceren” gestart, waar deze interactie met anderen uitgebreid wordt behandeld en je vanuit dat perspectief ook anders naar anderen kunt gaan kijken. Zo wordt er geleerd dat je in iedere situatie waarin je ‘face to face’ doelgericht wilt of moet communiceren er drie belangrijke aandachtspunten zijn: Inhoud (welke informatie ga je uitwisselen), Structuur (hoe ga je dat doen en in welke volgorde) en Proces (wat zijn gedachten/gevoelens van jou en je gesprekspartner).

Dat er standaard een (negatief) filter ook bij je gesprekspartner aanwezig is, is eigenlijk vanzelfsprekend, maar tegelijk ook een eyeopener. Vanuit deze training, gegeven door ISA, heb ik een aantal behulpzame tips ontvangen die voor iedereen handig zijn: Je eigen ego is iets waar je zelf wat aan kunt doen door open, eerlijk en nieuwsgierig te zijn, door niet in te vullen voor een ander, door te luisteren, samen te vatten en door te vragen en vooral GEEN ongevraagde meningen & adviezen te ventileren. Door je er regelmatig bewust van te zijn dat je je gesprekspartner (onbewust) kunt beïnvloeden, bereik je direct al een voorsprong.

Klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet altijd eenvoudig!